INFORMACJA O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH
PRZEZ DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W PUŁTUSKU

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych     w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej Rozporządzenie), informujemy, że:

1.     Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Dom Pomocy Społecznej w Pułtusku przy ul. Teofila Kwiatkowskiego 19A, 06-100 Pułtusk, adres mail: sekretariat@dpspultusk.pl, tel.: 23 333 00 12.

2.     Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych w Domu Pomocy Społecznej w Pułtusku: Angelika Skowera, e-mail: iod@dpspultusk.pl.

3.     Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

- wypełniania obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze w związku z realizowaniem zadań przez Dom Pomocy Społecznej w Pułtusku na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c Rozporządzenia;

- wykonywania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej Administratorowi w związku         z realizowaniem zadań przez Dom Pomocy Społecznej w Pułtusku na podstawie art. 6 ust. 1 lit. e Rozporządzenia;

4.     W związku z przetwarzaniem danych w celu wskazanym powyżej Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępniane innym odbiorcom lub kategoriom odbiorców danych osobowych. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być:

- inne podmioty upoważnione do odbioru Pani/Pana danych osobowych na podstawie odpowiednich przepisów prawa;

- inne podmioty, które przetwarzają Pani/Pana dane osobowe w imieniu Administratora na podstawie zawartej umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych (tzw. podmioty przetwarzające).

5.     Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji wskazanego w pkt 3 celu przetwarzania, w tym również obowiązku archiwizacyjnego wynikającego z przepisów prawa.

6.     W związku z przetwarzaniem przez Administratora danych osobowych przysługuje Pani/Panu:

- prawo dostępu do treści danych, na podstawie art. 15 Rozporządzenia;

- prawo do sprostowania danych, na podstawie art. 16 Rozporządzenia;

- prawo do usunięcia danych, na podstawie art. 17 Rozporządzenia;

- prawo do ograniczenia przetwarzania danych, na podstawie art. 18 Rozporządzenia;

- prawo do przenoszenia danych, na podstawie art. 20 Rozporządzenia;

- prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, na podstawie art. 21 Rozporządzenia;

- w przypadku, w którym przetwarzanie Pani/Pana danych odbywa się na podstawie zgody(tj. art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

- wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych), gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy Rozporządzenia.

7.     Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem prowadzenia sprawy w Domu Pomocy Społecznej w Pułtusku, przy czym podanie danych jest:

- obowiązkowe, jeżeli tak zostało to określone w przepisach prawa;

- dobrowolne, jeżeli odbywa się na podstawie Pani/Pana zgody lub ma na celu zawarcie umowy. Konsekwencją niepodania danych będzie brak możliwości realizacji czynności urzędowych lub nie zawarcie umowy.

8.     Pani/Pana dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania.